Tercih Edilen Filmler Nelerdir?
Film / Şubat 12, 2018

En çok geçlerin tercih ettiği aktivitelerden birinin sinema olduğu biliniyor. Sinemanın en fazla genç kitle tarafından tercih edilmesi ve ilgi odağı olması yeni yeni filmlerin çıkmasına ve eskiye göre konuların ve çeşitlerinin artmasına neden olmuştur. Yetişkin kitlenin sinemanın yanı sıra tiyatro, tv gibi mecralarla vakit geçirdikleri günümüzde en belirgin hali ile anlaşılmaktadır. Neden Gençler Daha Çok Tercih Ediyor? Sinema ortamının hem ses efektlerinin net olması hemde karanlık olmasından dolayı kusursuz bir seyir keyfi veriyor. Işıkların kapalı olması, ortamda sessizliğin hakim olması dikkatimizi filme vermemize yardımcı olan etkenlerdendir. Genç kitlenin yetişkin kitleye oranla sinemayı tercih etme nedenlerine gelecek olursak, duygusal bağ kurmak istediğimiz kişilerle müsait olmayı sağlayabilen nadir ortamlardan biri oluşudur. Bir diğer etken ise yukarıda belirtildiği üzere ortamının sakin ve filmlerin ev ortamına oranla daha zevkli izleneceği bir ortam olmasıdır. Sinemaya genelde arkadaş grupları ve sevgililer ile gitmeyi tercih edenlerin, aile bireyleri ile gidenlerden daha fazla olduğu gözle görünür bir detaydır. İlişkiye Göre Film Seçimi Kişiler genelde sinemada samimi oldukları kişiler ile vakit geçirmek istiyorlar. Aile bireyleri ile gittiklerinde müstehcen konulardan uzak sosyal odaklı yani aile sineması kurallarına uygun filmler tercih ederler. Arkadaş ortamında sinema keyfi yapmak isteyenler ise daha çok komedi odaklı konular tercih ediyor. Sevgilisi ile gidenler romantik,…

Ne
Film / Kasım 12, 2017

Zaman ilerledikçe film tanımı değişmeye başlayarak kamera yardımıyla çekilen kısa kısa sahnelerin, senaryolar doğrultusunda yazılmış olan sahnelerin çekilip bir alette oynatılması şeklini aldı. Film tarihi çok eskilere dayanıyor denilemiyor çünkü dünyada ilk çekilen filtren istasyonunda çekilen bir belgesel filmiydi, insanların ilgisi o kadar azdı ki şimdi gala diye tarif ettiğimiz ilk gösteriminde sadece 33 kişi bulunmaktaydı. Bu film gösterime sunulurken 17 kısa film daha gösterime sunulmuştur. Filmler çok kısa oldukları ve tam anlamıyla bir şeyi tam anlatıma dökemediği için sadece dünyada çekilen ilk film adıyla kalmış ve çok kişinin bilgisi dâhilinde almıştır. Senaryosu, yönetmeniyle her şeyiyle çekilen ilk film ise 1902 yılında Georges Melies tarafından çekilmiştir. Filmin adı; Aya Yolculuk, filmde ise aya seyahat etmek isteyen bir kişi anlatılmaktadır. Türkiye’de ise 4 Kasım 1914’de gösterime giren çekildiği tarihler hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Fuat Uzkınay’ın çektiği Ayastefanos’taki Rus Abidesinin Yıkılışı adlı belgesel Türk sinemasının ilk eseri olarak kabul görmüş fakat ne yazık ki çekilen bu filmin hiç bir kopyası günümüze ulaşmamıştır. Aslında Türk sinema tarihinde çoğu insanın bildiği bu bilginin yanı sıra bilmediği şu bilgi daha değerli ve gerçektir. Bu filmlerin çekim sırası 1. dünya savaşına denk gelmiştir. Yani aslında ilk çekilen Türk filmi Himmet Ağanın İzdivacı adlı bir filmdir,…

Oyunculukta Başrol Oynamayan Diğer Oyuncuların İsimleri Neden Az Bilinir
Film / Temmuz 25, 2017

Dünya büyük bir tiyatro sahnesidir diye bir söz vardır. Hayatta da aktif işlerle uğraşan, göz önünde bulunan insanlar daha çok tanınır. Kaderin cilvesi veya insanların bakış açısı budur.  BAŞROL OYUNCUSU MU YAN ROL MÜ? Oyunculukta başrol oynamayan diğer oyuncuların isimleri neden az bilinir? Sorusunu şu şekilde açıklayabiliriz. Bir filmde veya dizide başrol oyuncusu yan rolde ki diğer oyunculara göre daha çok kamera önündedir. Hatta bütün hikaye o kişi etrafında döner. Bu yüzden o isimler daha akılda kalıcıdır.  YAN ROL OYUNCUSU MU KAMERAMAN MI? Oyunculukta başrol oynamayan diğer oyuncuların isimleri neden az bilinir? Sorusunu bir de şu şekilde soralım. Bir dizide veya filmde yan rolde ki oyuncu mu daha çok tanınır yoksa kameraman mı? Cevabı çok basit bir şekilde yan rol oyuncusudur. Halbuki kameramanın ismi de filmin veya dizinin sonunda jenerik de geçer. Ama kimse filmin kameramanın ismini merak edip bakmaz.  KAMERAMAN MI ÇAYCI MI? Meseleyi bir üst perdeye çıkaracak olursak bir filmde en azında kameramanın ismi jenerik de akar. Ama o film setindeki çaycının veya temizlik görevlisinin ismini filmin içerisinde göremeyiz.  HERKES İŞİNİ HAKKIYLA YAPARSA AKILDA KALIR Aslında başrol oyuncusunu bize akılda tutan şey filmin elde ettiği başarıdır. Bu nedenle bir filmi başarılı bir hala getiren her türlü emekçinin ismi…

Oyuncak Hikayesi 3
Film / Eylül 25, 2015

Orijinal adı Toy Story 3 olan Oyuncak Hikayesi 3, 2010 yılı Amerikan yapımı animasyon türünde bir macera ve komedi filmidir. Yayınlandığı dönem büyük ses getiren film, toplamda 82 ödüle aday gösterilmiş ve bunlardan 28 tanesine layık görülmüştür. Serisinin üçüncü filmi olan Oyuncak Hikayesi 3, birçok sinemaseverin favori filmleri arasında yer almaktadır. 200 milyon dolarlık bir bütçeyle çekilen film, 1 milyar doları aşkın rekor bir hasılata imza atmayı başarmıştır. Yönetmen koltuğunda Lee Unkrich’in oturduğu filmin senaryosu Michael Arndt tarafından kaleme alınmıştır. Darla K. Anderson’ın yapımcılığını üstlendiği filmin müzikleri Randy Newman imzası taşımaktadır. Animasyon türündeki filmin karakterleri ise usta oyuncu Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack, Don Rickles, Estelle Harris, Annie Potts, John Ratzenberger tarafından seslendirilmiştir. John Lasseter, Andrew Stanton ve Lee Unkrich’in hikayelerinden uyarlanan film, Akademi Ödülleri’nde 5 dalda aday gösterilmiş En İyi Animasyon ve En İyi Orijinal Animasyon Film Müziği alanında Oscar’a layık görülmüştür. Son yıllarda çıkan en önemli animasyon filmlerinden olan Oyuncak Hikayesi 3, büyük küçük birçok sinemaseveri eğlendirmeyi başarmıştır. Serinin üçüncü filminde hikaye kaldığı yerden devam ediyor. Kahramanlarımızın sorunu oldukça ciddidir. Aradan geçen zamanla birlikte kahramanlarımızın sahibi iyiden iyiye büyümüş ve artık üniversiteye hazırlanmaya başlamıştır. Akıbetlerinin ne olacağı hakkında bir fikirleri olmayan kahramanlarımız Woody ve Buzz, bu durumdan…