Barkod Nedir? Nerede Kullanılır? Üretici Firmalar

Ekim 4, 2023


Barkod Nedir?

Herkes gün içinde bir ürün almak için market, mağaza, bakkal gibi alış veriş yapabileceği yerlere gider. Aldığımız ürünlerde üzerinde farklı kalınlıkta çizgilerden oluşan bir etiket vardır. İhtiyacımız olan ürünü alıp kasaya yöneliriz ve kasiyer ürünü etiketi göstere bir el okuyucusundan geçirir. Aldığımız ürünleri veya ürünü el okuyucusundan geçirme işlemi bittikten sonra ödememiz gereken toplam tutar kasaya yansır. Peki, hiç merak ettiniz mi bu etiketleri, bu çizgileri ve rakamları? İşte bunun adı barkoddur.

Genellikle dikdörtgen şeklinde olan kalınlı ve inceli olmak üzere paralel çizgilerle bir araya gelmiş ve rakamlar görebildiğimiz semboldür. Barkodlar sayesinde bilgisayarlara veri girişi daha hızlı bir şekilde yapılır.

Peki, bu çizgiler ne anlam ifade ediyor?

Bu çizgiler herkesin bildiğinin aksine ürünün fiyatını ve bilgilerini içermez. Bu çizgiler ürünün referans numarasını içerir. Ürünün fiyat ya da bilgi gibi içerikler bilgisayarda kayıtlıdır. Barkod etiketleri tarandığı zaman sinyal sisteminde olan bilgisayara ulaşır. Bilgisayara yansıyan barkod numarasına göre de fiyat kasaya yansır. Barkodlarda fiyat belli olsa idi, ürün fiyatı her değiştiğinde, barkod da değişecekti. Bu da hiçbir işletmenin tercih edemeyeceği maliyet ve zaman kaybı olacaktı. Öyleyse Fiyat değişikliği nasıl yapılıyor? Sorunun cevabı aslında çok basit, etiket ve barkod değiştirmeksizin sadece ve sadece bilgisayardaki ürünün fiyatını değiştiriyorsunuz.

Barkod Etiketi

Dünya üzerinde farklı barkod sistemleri mevcuttur. Türkiye’de ve Avrupa’da EAN-13 sistemi kullanılmaktadır.

EAN-13 Barkod Sistemi

EAN  “International Article Numbering Association” kelimelerinin kısaltılmış halidir. EAN sistemi bakkaliye ürünleri başta olmak üzere perakende satılan ürünlerin numaralandırılmasında kullanılmaktadır. Ayrıca Kitap ve periyodiklerin numaralandırılmasında da kullanılmaya başlanmıştır.

EAN-13 sistemi adında da geçtiği gibi 13 haneden oluşur. İlk üç hane ülke veya simge kodunu, sonra ki dört hane firma kodu, yine sonra ki 5 hane ürünü tanımlayan mamul  kodu ve en son kalan rakam ise kontrol  kodudur. Kontrol kodu; diğer rakamların hatalı okunmasını engellemek için belli bir formülle hesaplanan kontrol sayısıdır.

Yorum Yapılmamış

Yorumlar kapalı.