Astronomi Birimi Nedir?

Haziran 19, 2018

Gökyüzü, insanlık için vazgeçilmeyen bir merak konusudur. Herkes yıldızı, güneşi, ayı ve diğer tüm gök cisimlerini yakından görmek ve tanımak ister. Araştırmalara konu olan gökyüzüne daha geniş olarak düşünürsek uzaya keşif için araç ve canlı gönderilmiştir. Gök bilimini derinden araştıran ve ele alan bilim dalını astronomi olarak tanımlayabiliriz. Evrendeki tüm sırları araştırmaya yönelik çalışmalarla insanlığın merakına hizmet eden astronomi, kara deliklerden kozmik ışıklara kadar uzayla ilgili her şeyi konu edinmiştir.

Astronomi Birimi

‘Astronomi birimi nedir?’ diye soracak olursak; gök bilimcilerin elde ettiği bilgiye göre; güneş sisteminde bulunan gezegenlerin güneşe olan uzaklıklarını belirleyen ölçü birimine astronomi birimi denilmektedir. Güneş ve dünya arasındaki mesafe ise 1 Astronomi Birimi olarak kabul edilmiştir. Buna dayanarak; 1 AB ( astronomi birimi ) = 149.600.00 km olarak bilinmektedir.Astronomi Birimi Nedir?

Bu birimin kilometre hesabı ile ölçülemeyecek kadar büyük olduğu astronomi bilimcileri tarafında açıklanmıştır. Çünkü güneş ile sadece dünya arasındaki mesafe değil tüm gök cisimlerinin mesafesi ölçülmektedir. Bu da kilometre hesabını katlarıyla aşmaktadır. Bunun için ışık yılı bu birime en uygun uzaklık birimi olarak kullanılmaktadır. Işık yılı ise; ışığın bir yılda kat ettiği mesafenin ölçüm tanımıdır. Gök cisimleri arasındaki mesafe için ışık yılı birimi kullanılmaktadır. Işık yılı birimi, zaman ölçüsü olarak değil uzaklık ölçüsü olarak bilinmelidir.

Dünyamızın güneşe olan uzaklığı astronomik birim olarak düşünülürse ortalama 149.597.870,7 kilometre olarak bilinmektedir. Astronomik birim her yıl 1 cm aralığında küçülme göstermektedir. Bunun sebebi, güneşin her geçen gün eskimesi kütle kaybına uğraması olarak düşünülebilir. Kesin uzaklık değerlerini elde etmek adına, gök cisimlerinin aralarındaki mesafenin netlik kazanması için astronomik birime ihtiyaç duyulmaktadır. 1976 yılında Uluslararası Astronomi Birliği ile bu karar alınmıştır. Güneşin bilinmeyen boyutu nedeniyle, kesin ölçüm için alınan değerler, astronomik birim ışığında gerçekleştirilmektedir.

Yorum Yapılmamış

Yorumlar kapalı.